Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, dünya çapındaki en prestijli model uydu yarışması olan CanSat 2022 ön elemede Dünya’da ilk 3’te, Türkiye’de ise 1. sırada yer aldı. CanBee Uydu Takımımız, Amerika’da düzenlenecek finalde ülkemizi temsil edecek. Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile çok uluslu ileri teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin tarafından düzenlenen yarışmanın final ayağında Çankaya Üniversitesi,  Amerika’ya giderek uydu prototipini roketle gökyüzüne fırlatacak.

40 Üniversite Finalde Yarışıyor

Uzay alanında tasarım, üretim ve fırlatma faaliyetlerini içeren bir yarışma olan CanSat’ta ön elemeyi geçen 40 üniversitenin takımları, 9-12 Haziran’da Virginia’da final heyecanı yaşayacak. Sadece üniversite öğrencilerine açık olan yarışmada, takımlardan akademik danışman takibinde, her yıl açıklanan görevi gerçekleştirebilecek uzay sistemlerini tasarlamaları, üretmeleri ve görevi icra etmeleri bekleniyor.

Model Uydu Üretilecek ve Fırlatılacak

Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Eyup Koçak’ın danışmanlığında 24 kişilik mühendislik bölümü öğrencilerinden oluşan CanBee ekibi, model uydu üretecek ve fırlatacak. Ön elemeyi geçerek dünyada ilk 3’te yer alan, Türkiye’de ise 1. sıraya yerleşen ekip, finalde gökyüzüne fırlatılacak uydu prototipini hazırlamak için çalışmalarına başladı.

Çankaya Üniversitesi CanBee takımı, 2019 yılında düzenlenen CanSat uydu yarışmasında 5., Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında ise 1. olarak uzay teknolojileri konusunda başarısını kanıtlamıştı.

Ülkemizi ABD’de temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz”

CanSat 2022 ön elemede büyük bir başarı elde eden CanBee ekibini kutlayarak sözlerine başlayan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, “CanSat uydu yarışmasında 2019 yılında elde ettiğimiz başarımızı daha yükseğe taşıma hedefindeyiz. Ülkemizi ABD’de temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz. Çankaya Üniversitesi olarak öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yürüttüğü bilimsel çalışmaları tüm imkânlarımızla destekliyor ve finalde ekibimize başarılar diliyoruz.” dedi.

Sonuçlar 12 Haziran’da Açıklanacak

CanBee takımının danışmanı Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Eyup Koçak ise yarışmaya ilişkin şunları söyledi: “Bu yılki yarışmanın ana görevi, bir konteynerin içindeki bilim aracının kontrollü bir şekilde yeryüzüne indirilmesi şeklinde. ABD’de düzenlenen yarışma için ekibimiz şuan büyük bir hazırlık süreci içinde. Virginia Tech Üniversitesi’nde, 11 Haziran’da model uydumuz gerçek roket ile 1 kilometre yükseğe fırlatılacak. Bunun sonucunda uydunun atışlardaki ve inişteki performansı değerlendirilerek 12 Haziran’da sonuçlar açıklanacak. Bu kapsamda ekip çalışması ile yine başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çalışmalarımız ile yakından ilgilenen ve her türlü imkânı sağlayan Üniversitemize destekleri için teşekkür ediyoruz.”