NASA’NIN DÜZENLEDİĞİ YARIŞMADA ÜNİVERSİTEMİZ

TÜRKİYE’DEKİ VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA DÜNYADA 1. SIRADA

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencileri, dünya çapındaki en prestijli model uydu yarışması olan CanSat’a damga vurdu. Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile çok uluslu ileri teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin’in 14-16 Haziran’da Teksas’ta düzenlediği yarışmaya katılan Üniversitemiz CanBee takımı, 100’den fazla üniversite arasından 5’inci olmanın gururunu yaşadı. Takımımız, Türkiye’deki vakıf üniversitesi takımları arasında ise 1. oldu. Yarışmaya ilk kez katılmalarına rağmen Amerika ve Avrupa’daki büyük ve saygın üniversiteleri geçen Üniversitemiz, uzay teknolojileri konusunda başarılı olduğunu da kanıtladı.

“SON ANA KADAR GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTILAR”

Makina Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Sühan Mergen’in danışmanlığını ve Arş. Gör. Eyüp Koçak’ın takım liderliğini yürüttüğü CanBee takımında Mekatronik, Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Bilgisayar ve Makina Mühendisliği bölümlerinden 10 öğrencimiz yer aldı. 3. ve 4. sınıflardan 8 lisans öğrencisinin yanı sıra 1 yüksek lisans ve 1 doktora öğrencisinin yer aldığı takımımız, yarışma için Kasım 2018’den bu yana gece gündüz çalıştı. Nisan ayında ilk aşamayı geçerek finalde yarışma imkânı bulan CanBee takımımız, birinci ekibin 96.4 puan aldığı yarışmada 94.1 puan alarak adını tüm dünyaya duyurdu.

İNİŞ SIRASINDA YERE BİLGİ GÖNDERİLDİ

Mütevelli Heyetimizin ve Rektörlüğümüzün desteğiyle yarışmaya hazırlanan CanBee takımımızın katıldığı Model Uydu Yarışması CanSat kapsamında katılımcı ekipler, gezegene pasif kontrollü iniş yapan bir araç hazırladı. Üniversitelerin hazırladığı prototip uydu, Teksas’ta 1 kilometre yükseğe fırlatılarak, ardından roketten ayrıldı ve paraşütün açılması sonrasında yere pasif iniş gerçekleştirdi. Bu iniş sırasında prototip yere bilgiler gönderdi.

“ÜNİVERSİTE OLARAK HER ZAMAN DESTEK VERİYORUZ”

Rektörümüz Prof. Dr. Can Çoğun, ABD’de gerçekleştirilen yarışmada Üniversitemizi temsil eden öğrencileri ve akademisyenleri kutlayarak, “İlk kez katıldığımız yarışmada elde ettiğimiz bu başarı bizleri çok gururlandırdı. Dünyanın saygın ve köklü üniversitelerinin yer aldığı yarışmada Üniversitemiz elde ettiği sonuçla başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. Mütevelli Heyeti ve Üniversite akademik yönetimi olarak öğrencilerin ve akademisyenlerin yürüttüğü bilimsel çalışmaları tüm imkânlarımızla desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

DESTEKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Üniversitemizin uzay teknolojileri konusunda başarısına dikkat çekerek, uzay-uydu teknolojileri alanında bir merkez kurulmasının faydalı olacağını belirten Mergen, çalışmaları ile yakından ilgilenen ve maddi imkan sağlayan Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp ile Başkan Vekili Sedat Alp’e, Rektörümüz Prof. Dr. Can Çoğun’a, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Müfit Gülgeç ile Prof. Dr. H. Selçuk Geçim’e destekleri için teşekkür etti.